Informatie over seksuele- en gender diversiteit op school

Wat onwijs leuk dat jij COC voorlichter wilt worden en mee wilt helpen om seksuele- en gender diversiteit bespreekbaar te maken op scholen!

Het COC is een federatie van 20 regionale lidverenigingen. Er is dus altijd een COC bij jou in de buurt! De lidverenigingen geven bijvoorbeeld lhbti+ voorlichting op scholen, ondersteunen GSA’s, organiseren sociale activiteiten (zoals Jong&Out meetings voor jongeren t/m 18 jaar), doen aan lokale en regionale belangenbehartiging en nog heel veel meer. Zo kan je bijvoorbeeld GSA-coordinator, Jong&Out-coordinator, Respect2Love-coordinator worden bij een lidvereniging, maar kan je je ook inzetten bij AutiRoze meetings of achter de bar tijdens feesten. Er is heel veel mogelijk bij COC!

Maar jij bent vast benieuwd wat er bij de functie van COC voorlichter komt kijken 😉 !

Als COC voorlichter sta je nooit alleen. Voorlichting is de groep waarbij de meeste COC vrijwilligers zitten. Vaak is er een WhatsApp chat, zijn er gezellige en leerzame meetings en leer je zo snel je regionale COC kennen. Daarnaast geef je nooit alleen voorlichting, je doet dit altijd samen met een andere COC voorlichter. Vooral de eerste keren zal dit een meer ervaren voorlichter zijn, zodat je altijd kan terugvallen op je collega. Sommige lidverenigingen laten je de eerste keren zelfs meekijken. Andere lidverenigingen sturen je (ook) gelijk naar een gratis basistraining. Deze training wordt 4x per jaar gegeven, vaak in Zwolle & Den Bosch. Tijdens deze training leer jij hoe een voorlichting eruit kan zien en leer jij didactische vaardigheden zodat je weet hoe je goed voor de klas kan staan. Deze trainingen worden door de LTV gegeven, dit is de Landelijke Trainersgroep Voorlichting, dat bestaat uit enthousiaste vrijwilligers van COC Twente Achterhoek.

Voorlichting bestaat vaak uit twee belangrijke stukken: lhbti+ kennisoverdracht en het vertellen van je eigen verhaal. Voor kennisoverdracht gebruiken we de Astronaut of de genderbread person. Allebei zijn het figuren die overzichtelijk laten zien wat het verschil is tussen gender ideniteit, gender expressie, sekse kenmerken en seksuele orientatie. Het doel van deze figuren is om te laten zien dat er meer is dan hetero-homo en cisgender-transgender, en dat je seksuele- en genderdiversiteit het beste op een spectrum kan plaatsen. Aan de hand van dit filmpje kan je dit goed uitleggen: https://www.youtube.com/watch?v=FZWfZdrvyIc

Het vertellen van je eigen verhaal (of het verhaal van een ander lhbti+ persoon) is belangrijk, omdat sommige leerlingen nog nooit bewust met een lhbti+ persoon in gesprek zijn geweest. Door het vertellen van het eigen vehaal kan er inlevingsvermogen (en soms empathie) plaatsvinden, waardoor je effectief de negatieve vooroordelen en stereotyperingen terugdringt & de lhbti+ acceptatie verhoogt. Jij maakt het verschil 🙂 !

Daarnaast zijn er nog andere methodes om de voorlichting in te richten en de interactie met de klas aan te gaan (zoals een Kahoot!). Mocht het allemaal nieuw voor je zijn en het spannend vinden, wees niet bang. De LTV helpt jou tijdens de basistraining om de methodes eigen te maken en je te helpen met het vormgeven van je eigen verhaal. Daarnaast staat de voorlichtingscoordinator altijd voor je klaar, samen met de voorlichtingsgroep.

Ben jij enthousiast geworden? Yay, wat leuk! Schroom dan niet om contact op te nemen met de voolichtingscoordinator bij jou in de buurt!

COC Amsterdamvoorlichting@cocamsterdam.nl
COC Deventervoorlichting@cocdeventer.nl
COC Eindhovenvoorlichting@coceindhoven.nl
COC Frieslandsimondewilde@live.nl
COC Groningen & Drenthevoorlichting@cocgd.nl
COC Haaglandenvoorlichting@cochaaglanden.nl
COC Kennemerlandvoorlichters@coc-kennemerland.nl
COC Leidenvoorlichting@cocleiden.nl
COC Limburgcoordinator-voorlichting@coclimburg.nl
COC Midden Gelderlandvoorlichting@cocmiddengelderland.nl
COC Midden Nederlandmarieke@cocmiddennederland.nl
COC Regio Nijmegenvoorlichting@cocregionijmegen.nl
 COC Noord-Holland Noord voorlichting@cocnoordhollandnoord.nl
COC Noordoost Brabantvoorlichting@cocnoordoostbrabant.nl
COC Rotterdam voorlichting@cocrotterdam.nl
COC Tilburg Bredavoorlichting@coctilburgbreda.nl
COC Twente-Achterhoekvoorlichting@coctwenteachterhoek.nl
COC West-Brabantvoorlichting@cocwestbrabant.nl
COC Zeelandvoorlichting@coczeeland.nl
COC Zwollevoorlichting@coczwolle.nl

Mocht je nog een vraag hebben, schroom dan niet om contact op te nemen met voorlichting@coc.nl