DIY-workshop

LVD2015.jpg

De Landelijke VoorlichtersDag 2015 is uniek gezien het Do-It-Yourself-workshop programma. Alle workshops worden namelijk verzorgd door (voormalige) voorlichters van de voorlichtersgroep van COC Limburg (Project Veilige School Limburg). De workshopleiders zijn als het ware gedrenkt in het project en staan te popelen om op 20 juni al hun enthousiasme, ervaringen en kennis op de deelnemers uit te wringen.

Wij, de organisatie de Landelijk VoorlichtersDag (LVD) 2015, vroegen ons af wat een optimale LVD op het gebied van workshops nodig heeft. Hierbij kwamen we al snel uit bij ons 'VAK'. Vaardigheden, Attitudes en Kennis. 

Kut. Wat moet ik hier nu weer mee?

Onder het kopje vaardigheden wordt een workshop aangeboden. En wat voor eentje…

Ilvie Kroon en Renaldo Bosch zullen de deelnemers meenemen in de wondere wereld van de didactische vaardigheden. Voorlichters komen soms in aanraking met een klas waarvan ze denken. "Kut, wat moet ik met ze? Ze zeggen niks of ze breken het hele lokaal af." Renaldo en Ilvie bieden voor beide situaties het antwoord met 10 handige en ludieke Energizers. 

Powerkoppel

Onder het kopje 'attitude' worden twee daverende workshops aangeboden. Het powerkoppel Laura Vijfhuizen en Simone Knops geven de workshop 'intervisie'. Via specifieke intervisie-methodes wordt het eigen functioneren tijdens een voorlichting onder de loep genomen. 

Klaar!  

De workshop 'GSA versus voorlichting, versterking?' wordt verzorgd door onze eigen GSA coördinator Linda Linssen. Bij COC Limburg stopt het niet als de voorlichters de klas verlaten. Nee hoor! Wij laten de Gay Straight Alliances voor de continuïteit van veilig klimaat voor íedereen op school zorgen. 

Tepelklemmen voor lesbo´s

“Zeg Mevrouw. Bestaan er dan ook speciale tepelklemmen voor lesbo´s?”. Deze en nog veel meer andere vragen passeren de revue tijdens een voorlichting.  

De leerlingen zijn namelijk nieuwsgierig. Om tijdens zo’n voorlichting niet gigantisch met je mond vol tanden te staan bieden we onder het kopje kennis drie informatieve workshops aan. 

Dit keer niet in een iglo en besproken bij De Wereld Draait Door.

De workshop over transgender wordt verzorgd door Willemijn van Kempen. Ze is dagelijks in de weer om de positie van transgenders te versterken. Zo kroop ze eerder al eens drie dagen in een iglo en werd daardoor besproken bij De Wereld Draait Door. Ali B begroette haar toen ze eruit kwam. Ze organiseerde ook Transgender Day of Remembrance en takelde een jurkentapijt van 9 bij 6 meter op aan een gebouw als symbool voor de slachtoffers. Eigenwijs en ervaren als ze is, heeft ze veel te melden over transgenders wat je meer inzicht geeft.

Multi cultische

Simon Wolfs was jaren lang actief bij project Veilige School Limburg en heeft veel ervaring met voor de klas staan. Hij geeft een spetterende workshop omtrent homoseksualiteit en cultuur. Heb jij altijd al eens willen weten hoe het nu echt gaat in zo´n andere cultuur?

U vraagt wij dragen…

Het project Veilige School Limburg van COC Limburg werd in de 7 jaar dat het bestaat enkele keren benaderd door onderwijsorganisaties die niet onder het reguliere en middelbare onderwijssysteem vallen.  

Wereld Primeur 

Zoals het basisonderwijs bijvoorbeeld. Jessica Maes biedt de workshop `regenboogmethode` aan waarin wordt verteld hoe we hier in Limburg leerkrachten lager onderwijs en studenten pabo instrueren om seksuele en gezinsdiversiteit te integreren in hun lessen. Hierin komen ook specifieke lessen voor het basisonderwijs naar boven. Jessica presenteert tijdens de LVD ook een primeur, namelijk het allereerste kleurboek met als thema gezinsdiversiteit!  

Niet van ballen, wel van voetballen

"Wij houden hier allemaal niet van ballen, wel van voetballen." In de workshop 'uit de kast Scoort' presenteert voetbaltrainer en KNVB scheidstrechter Bernard Schenken en algemeen sportieveling Bas Manders de methode waarmee we voorlichting geven bij voetbalclubs. Hoe kom ik binnen? Wat is wel of niet van toepassing binnen een sportclub met betrekking tot LHBT’s?

Samen met Onno Hoes in een speciaal filmpje 

Er zijn ook leerlingen die omwille van hun lager IQ beter op hun plek zijn op een praktijkschool. Wij van het project Veilige School Limburg vinden niet dat deze leerlingen uit de boot mogen vallen. Esther Janssen-Bruekers (Sociaal Pedagoog en werkzaam binnen de gehandicapten sector) ontwikkelde een methode speciaal op maat voor deze leerlingen. Tijdens deze workshop wordt ze bijgestaan door Dion Simons, een van onze ervaren voorlichters. Dion deed samen met verschillende bekende homoseksuele Limburgers mee in het 'It get's better'-filmpje en is daarmee ook een ervaren en een gepassioneerde voorlichter. 

Een invasie van Social Workers 

Sinds 2013 is het project Veilige School Limburg een stageplek voor HBO Social Work studenten. Janou Richter, Jenny Slijpen en Lana Claessen zijn enkele van deze studenten. Ze presenteren de methode voor ROC Zorg en Welzijn. Dit zijn enkele specifiek ontwikkelde methodes voor leerlingen op het MBO. Zij leren hen hoe ze later in het beroep op een adequate en respectvolle manier met LHBT omgaan. John Martin staat ze bij. Hij zit namelijk bij het SoZo project (LHBT en licht verstandelijke beperkt) en is een ware ervaringsdeskundige. 

Wat? Nog meer?

Leroy Smeenk vroeg zich vorig jaar af of ook dit jaar een goed klimaat waar we veel van elkaar kunnen leren het uitgangspunt wordt? Wij zeggen ja! Want de workshop '10 methodes of meer' staat in teken van kennisoverdracht. Elke deelnemer neemt één succesvolle methode mee die hij/zij gebruikt wordt in zijn eigen voorlichtersgroep. De deelnemer heeft 10 minuten om deze methode toe te lichten. Vervolgens worden alle lesbrieven met elkaar gedeeld.

Lekker veel nieuwe inzichten en werkvormen dus! Deze workshop wordt begeleid door spontane en enthousiaste Lucas Schokker en onze Linda Maas. Linda Maas is een monument op zich aangezien zij het aller langst bij het project Veilige School Limburg betrokken is. Zeven jaar om precies te zijn en ze denkt zeker nog niet aan stoppen. Want voorlichting seksuele diversiteit blijft nodig! 

Schaars en begeerd 

Wil jij ook in schooljaar 2015 - 2016 optimaal voorlichtingen aanbieden en lijkt het jou tof om aan enkele workshops deel te nemen? Schrijf je dan in bij de workshops van je voorkeur. Let op! Workshop plekken zijn schaars en begeerd, dus wees er snel bij! 

Eerlijkheidshalve moeten we erbij vermelden dat ons programma onderhevig kan zijn aan veranderingen. 

 

Tot 20 juni 2015!

Jessica Maes en Boy Beeren 

Verantwoordelijke workshops LVD 2015 

LVD-2015 

Deel: